My Blog List

Thursday, May 6, 2010

NIK AZIZ TIDAK TAHU PERBEZAAN!!!! • SULTAN SELANGOR MELARANG MANA-MANA PEMIMPIN PARTI POLITIK DI SELANGOR BERCERAMAH TENTANG PERIHAL POLITIK DI DALAM MASJID. • WAHAI TOK GURU NIK AZIZ KESAYANGAN PAS NI,KENAPALAH TOK GURU NIK AZIZ NI TIDAK FAHAM KENAPA SULTAN SELANGOR TIDAK BENARKAN CERAMAH POLITIK DIADAKAN DI DALAM MASJID,TUJUAN KENAPA BAGINDA SULTAN SELANGOR TIDAK MEMBENARKAN CERAMAH POLITIK DIADAKAN DI DALAM MASJID IALAH KERANA JIKA CERAMAH POLITIK DIADAKAN DI DALAM MASJID,MESTI SI PENCERAMAH TERSEBUT AKAN MENGELUARKAN PERKATAAN-PERKATAAN YANG TIDAK ELOK DI DALAM MASJID DAN MEMAKI HAMUN ORANG LAIN (LEBIH-LEBIH LAGI PEMIMPIN PAS) DAN INI ADALAH PERBUATAN YANG TIDAK ELOK SEKALI GUS MENCEMARKAN NAMA ISLAM ITU SENDIRI,LEBIH-LEBIH LAGI BILA PERKATAAN ITU DI KELUARKAN DI RUMAH ALLAH.MASA ZAMAN NABI MUHAMMAD,BILA CERAMAH POLITIK,MEREKA TIDAK MENGELUARKAN PERKATAAN-PERKATAAN YANG MENCACI DAN MEMAKI HAMUN,ITULAH BEZANYA CERAMAH POLITIK PAS DAN NIK AZIZ DENGAN CERAMAH POLITIK ZAMAN RASULULLAH S.A.W.

4 comments:

 1. ntah. tak tau lak tokguru ni pun bingai cam aku ke?


  aku yang bingai
  e-Direktori Bloggers Malaysia

  ReplyDelete
 2. KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW.  Tarikh : 9hb. Zulhijjah Tahun 10 Hijriah

  Tempat : Lembah Uranah, Gunung Arafah.

  Wahai manusia, dengarlah baik baik apa yang hendakku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini, dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanah kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

  Janganlah sakiti sesiapa pun, agar orang lain tidak menyakiti kamu pula.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu, dan dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' di batalkan mulai sekarang.

  Berwaspada lah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara perkara besar, maka berjaga jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara perkara kecil.

  Wahai manusia , sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu ata mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang tidak kamu sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

  Wahai manusia dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini,sembahlah ALLAH, dirikan sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan,dan tunaikan zakat dan harta kekayaan kamu, kerjakan ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak saorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan Beramal Solleh.

  Ingatlah, bahawa kamu akan mengadap ALLAH pada suatu hari untuk di pertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku. Wahai maanusia, tidak ada lagi Nabi dan Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah disampaikan kepada kamu.

  Sesunguhnya, aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikut kedua keduanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya, itulah Al-Quran dan Sunnahku. hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikannya kepada orang lain, dan hendaklah orang lain itu menyampaikan pula kepada yang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang mendengar terus dariku.

  Saksikan ya-ALLAH, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMU kepada hamba hambaMU.

  ReplyDelete
 3. salam bingai,rasenye tok guru ni lagi bingai daripada saudara..hehehehe

  ReplyDelete
 4. Yg sultan maksudkan politik kepartian. Tok Guru ngajar kite ilmu agama,politik, politik dgn agame xboleh dipisahkan. Ideologi yg memisahkan politik dgn agame ialah ideologi barat atau lebih tepat lg para2 pnjajah. Admin, sy nak ajak admin bfikir dlm konteks Islam, cube admin berada di atas pagar, then nilaikan dgn ilmu yg saudara admin ada,bukan dgn telunjuk org2 penghasut. Sekian

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails